Beter slapen: Stap 1:
Slapen, met stip het onderwerp waar de meeste ouders mee zitten. Het is ook een onderwerp wat onwijs vaak wordt gegoogled. Help, mijn baby slaapt niet goed/door/in. Hoe komt dit? Mijn vraag is altijd ten eerste: is het daadwerkelijk een probleem? Kindjes van 6 weken horen namelijk helemaal nog niet door te slapen. Het is zelfs normaal dat je kindje pas gaat doorslapen op een leeftijd van 2 jaar. En dan zien we doorslapen als slapen van 00:00-05:00. 5 Uurtjes achtereen dus. Nu is de theorie natuurlijk heel leuk en het is fijn te lezen dat je kindje gewoon ‘normaal’ is als hij ’s nachts wakker wordt, maar in de maatschappij van tegenwoordig is het toch wel fijn als hij gewoon kan doorslapen. Als jouw kindje dat dus niet doet en het wordt daadwerkelijk een probleem, is het de allereerste stap om te kijken waardoor het zou kunnen komen. Heeft hij overdag wel genoeg gegeten? Heeft hij niet nog honger? Is hij te warm/koud? Misschien een vieze luier? Het zou ook kunnen dat je kindje een slaapassociatie heeft gemaakt. Valt hij altijd aan de borst in slaap en heeft hij deze weer nodig om weer in slaap te vallen? Dan zou je dat dus rustig af moeten leren. Daar in een volgende blog meer over. Vandaag gaan we het hebben over de 1e stap die je kunt nemen als je een onrustige slaper hebt. Zelf ben ik moeder van 2 meisjes, beide geen slapers. Ze hebben vanaf de geboorte allebei heel slecht geslapen. Natuurlijk ben ik zelf ook gaan googelen, en als je leest op internet kom je eigenlijk 2 opties tegen.
1: Leg je er maar bij neer. Het komt vanzelf goed
2: Je moet je kindje gewoon laten huilen. Dan stopt hij uiteindelijk vanzelf wel.
Deze 2 opties kon ik mezelf totaal niet in vinden. Laten huilen is daadwerkelijk schadelijk voor de baby. Er komt cortisol vrij (stresshormoon) wat schadelijk is voor de hersenen. Bovendien had ik bij de 2e nog een ander kindje boven liggen, die daar wakker van werd. Geen goede optie dus! Optie 2 dan maar? Nou ook niet…ik wilde mezelf er niet bij neerleggen. Ik begreep dat het allemaal klopte, maar een nachtje doorslapen zou toch ook wel fijn zijn.
Ritme en regelmaat
Wat is dan de 1e stap naar een beter nachtrust? Het is al zou oud als de weg naar Rome: ritme en regelmaat. Kindjes worden rustig van voorspelbaarheid. Je haalt de overtollige prikkels weg (hierover later meer) en gaat mee in het ritme van je kind. Elke keer als je baby wakker wordt, ziet dat er als volgt uit: wakker-voeden-samen spelen-alleen spelen-bij eerste vermoeidheidssignalen weer wakker in bed. Dit is bijvoorbeeld: aan oortjes zitten, rode wangen krijgen, gapen, wegkijken, staren, jengelen etc. Zie je geen vermoeidheidssignalen? Dan kun je deze wakkertijden aanhouden:
0-2 weken: 45 min
2-6 weken: 60 min
6-12 weken: 60-90 min
3-6 maanden: 90 min
6-8 maanden: 90-150 min
8-12 maanden: 120-180 min
12 maanden: 120-180 min
18 maanden: 180 min
Natuurlijk is dit verschillend per kind, maar deze richtlijn kun je ongeveer aanhouden.
Waarom ritme en regelmaat?
Als je je baby elke keer voed bij het wakker worden, leert hij dat dit het vaste ritme is. Als hij dus na een tijdje oefenen na 1 cyclus wakker wordt en hij heeft nog geen honger, gaat hij dus ook zelf weer verder slapen. Nu ligt het probleem vaak niet in het hele stuk dat ze wakker zijn, maar begint de ellende bij het naar bed brengen. Wakker in bed leggen is vaak het probleem. Je kindje gaat huilen…wat doe je dan?
Wakker in bed? Hoe pakken we het aan?
Zorg ten eerste voor een slaapritueel. Doe elke keer hetzelfde. Bijvoorbeeld: slaapzakje aan, naar boven, lamp uit, liedje zingen, neerleggen. Je kindje weet dan weer wat er komt. Wederom de voorspelbaarheid! Leg je kindje neer en loop rustig de kamer uit. Gaat hij huilen? Luister naar je eigen gevoel, maar blijf niet langer dan 5 minuten weg! Loop terug de kamer in om je baby te troosten. Ideaal gezien blijft hij hierbij in bed liggen, maar waarschijnlijk lukt dat de eerste paar keer nog niet. Pak hem om en troost je baby, maar laat hem niet in slaap vallen! Als hij bijna slaapt, leg je hem weer terug in zijn bedje. Dan loop je weer weg. Gaat hij weer huilen? Dan kom je na een paar minuten weer terug en begin je weer opnieuw. De eerste keer kan dit wel een keer of 10 duren voordat je baby gaat slapen. Maar je zult merken dat dit steeds beter zal gaan. Je baby leert hierbij dat hij zelf in slaap moet vallen, maar dat hij hem daarbij helpt en hem ondersteund. Jij bent er altijd voor hem als er iets is. Als je je baby zichzelf in slaap laat huilen, leer je hem dus aan dat hij alles maar zelf moet oplossen en dat jij er niet voor hem bent. Niet hetgeen wat je wilt uitstralen naar je kindje!
Waarom is dit nou zo belangrijk?
Als je je baby bij jou in je armen in slaap laat vallen, kun je hem vaak heel moeilijk neerleggen. Het kindje wordt wakker bij het veranderen van houding en ligt ineens in een koud bed. Stel dat de overgang wel lukt, dan zul je zien dat je baby heel snel wakker wordt. Stel jezelf eens voor, dat je in slaap valt in je bed en even later wakker wordt aan de keukentafel! Dan schrik jij je ook een hoedje en heb je weinig kans dat je daar lekker verder gaat slapen. De slaapcyclus van een baby duurt 45 minuten, na elke cyclus wordt hij even wakker. Dan is het de kunst dat hij zelf weer in slaap kan vallen. Als je hem daar in het begin mee ondersteund, heb je kans dat hij dit na een tijdje zelf beter kan! Als hij dan wakker wordt na 1 cyclus, kan hij zelf weer in slaap vallen. ’s Nachts zorgt dit dus uiteindelijk voor het doorslapen.
Door dit overdag al goed aan te pakken heb je grote kans dat het ’s nachts ook beter zal gaan! Begin hier en dan komen de volgende stappen later! Veel succes!
Wie ben ik?
Deze blog is geschreven door Nathalie Buijs, zij is kinderfysiotherapeut, babycoach en moeder van 2 dochters. Haar specialisaties liggen op het gebied van baby’s voornamelijk bij de problemen met onrust, huilen en slapen. Uiteraard werkt ze ook met de voorkeurshoudingen en motorische ontwikkelingsproblemen. Vanaf 1 januari is het mogelijk om een consult aan te gaan met haar via Face-time, Skype of de telefoon. Heb jij dus vragen over je baby? Loop je ergens tegenaan? En wil je eens overleggen over een mogelijke methode die je zou kunnen gebruiken? Maak dan een afspraak via: 06 160 60 940. Dit wordt vergoed door de zorgverzekering.